Barion Pixel

Cleavit – Babaváró vitamin érte, értetek

Hogyan induljunk cukorterheléses vizsgálatra?

Minden kismama életében eljön a pillanat, amikor részt kell vennie egy terhességi vagyis gesztációs diabétesz szűrésen.

 De mi is a terhességi cukorbetegség és hogyan történik a diagnosztizálása?

Olyan szénhidrátanyagcsere zavar, amely magas vércukorértékekkel jár együtt. Ilyenkor  a szervezet nem képes elegendő inzulint termelni – ez a hormon segít szabályozni a vércukorszintet -, hogy kielégítse a terhesség alatti szükségleteket. Általában a várandósság második, harmadik trimeszterében alakul ki és a szülés után megszűnik. Itt fontos megjegyezni, hogy az inzulinrezisztencia már a terhesség előtt is kialakulhatott, de korábban nem került kivizsgálásra.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Amennyiben bizonyos kockázati tényezők fennállnak, úgy a terhesség 8-12. hét között.

 Kockázati tényezők:

 • túlsúly
 • elhízás, a BMI ≥ 30 kg/m2
 • 35 év feletti anyai életkor
 • cukorbeteg családtag
 • korábbi terhességnél fellépő terhességi cukorbetegség
 • Policisztás ovárium szindróma
 • magas trigliceridszint
 • korábbi terhesség során túlsúlyos csecsemő > 9 kg

Általános diabétesz szűrés a 24-28. hét között történik.

Hogyan zajlik a vizsgálat?

A diagnózis felállítása anamnézis felvétel, laborvizsgálat, annak értékelése, valamint a tünetek megléte alapján történik.

Ahhoz, hogy a laborvizsgálat, vagyis a terheléses cukorteszt eredményei valósak legyenek néhány szabályt be kell tartani.

Orális glükóztolerancia teszt (OGTT) helyes kivitelezése:

 • A vizsgálatot reggel, éhomra kell végezni, előzetes (minimum 8-10 órán keresztül tartó) koplalást követően.
 • A terhelést megelőző 3 napon keresztül a szokásos, de legalább napi 150 gramm szénhidrátot tartalmazó étrend tartása szükséges.
 • A vizsgálatot megelőző napokban a terhelendő személynek átlagos fizikai tevékenységet kell végeznie.
 • A vizsgálatot nyugalmi körülmények között, dohányzás és fizikai aktivitás mellőzésével kell lebonyolítani.
 • A vizsgálat eredményét és értékelését esetleg befolyásoló tényezők (infekciók, gyógyszerhatások stb.) fennállását figyelembe kell venni – egyes esetekben indokolt lehet a terheléses vizsgálat halasztása is.
 • A teszt elvégzéséhez szükséges 75 gramm glukózt 250–300 ml vízben feloldva, 5 perc alatt kell elfogyasztani.
 • A szénhidrát-anyagcsere kategorizálásához elégséges a terheléses vizsgálat 0. és 120. percében mért értéket figyelembe venni. Egyéb klinikai és experimentális célok további időpontokban történő vizsgálatot is indokolttá tehetnek

Érdemes arra is felkészülni, hogy az éhgyomorra elfogyasztott nagy mennyiségű cukornak lehetnek mellékhatásai. Ide tartozik a hányinger, hányás, izzadás, szédülés, puffadás, fejfájás.

A mintavételi eljárás kockázatai a túlzott vérzés, rosszullét, émelygés,, ájulás,  hematoma (vérképződés a bőr alatt) és a fertőzés.

Ha tudod magadról, hogy rosszul viseled a tűszúrást, kérd hogy fektessenek le mintavétel a alatt. Ezt nem szégyen kérni, vagy bevallani. Segíted ezzel a mintavevő munkáját és közben te is nyugodtabb lehetsz.

A stressz hozzájárulhat az emelkedett cukorértékekhez. Próbálj nyugodtan érkezni.

A gyakorlatban még mindig előfordul a próbareggelivel történő cukorterhelés, abban az esetben, ha valami miatt, nem tudták elvégezni az OGTT-t. Azonban fontos, hogy ez NEM STANDARD eljárás, mivel nem lehet pontosan kiszámítani a bevitt szénhidrát mennyiségét és minőségét. Nem lehet felmérni a reggeliben található egyéb komponensek hatását pl. fehérjék, zsírok, rostok.

Ezzel szemben az OGTT vizsgálat összehasonlítható, megismételhető, mindenkire egyformán érvényes.

A cukorterheléshez használt cukrot a patikában is meg lehet vásárolni.
Könnyebben fogyasztható a „koktél”, ha a vizet előre behűtjük és teszünk hozzá frissen facsart citromlevet.  A frissen facsart citrus levét, akár el is vihetjük magunkkal és a helyszínen az italba keverhetjük.

Miért fontos mindez? A fel nem ismert, kezeletlen cukorbetegségnek életet veszélyeztető hatása lehet az anyára és a magzatra is.

Gesztációs diabétesz következményei:

 • túlsúlyos magzat  (nehezíti a szülést,komplikációhoz vezethet, valamint a magzat mája, szíve és lépe is megnagyobbodhat)
 • koraszülés
 • méhlepény elégtelenség
 • császármetszés
 • újszülött intenzív ellátásra gyakrabban lehet szükség
 • anyai cukorbetegség kialakulása
 • szívbetegség
 • kisbabánál túlsúly, cukorbetegség kialakulása nagyobb
 • túl sok magzatvíz
 • magasvérnyomás
 • sárgaság

Kezelése:
A terápia alappillére a táplálkozás. 60% -ban az életmódváltás, megfelelő táplálkozás elégnek bizonyul, 40%-ban  gyógyszeres kezelésre is szükség van.

A vércukorháztartás rendezése az étrend bizonyos elemeinek megváltoztatásával és a rendszeres testmozgással nagyon jó eredményekhez vezet, azonban ha hatásukra nem csökken kellőképpen a vércukorszint a vérben úgy gyógyszer vagy inzulin alkalmazása jön szóba.

Azoknál, akiknél a terhességi cukorbetegség fennáll a szülést követő 6-13. hétben ismételt cukorterhelést végeznek a cukorháztartás ellenőrzésére. Ha az eredmény jó, akkor a továbbiakban évente javasolt szűrővizsgálat prevenciós céllal.

Irodalomjegyzék

Gestational diabetes – https://www.nhs.uk/conditions/gestational-diabetes/

American Diabetes Association. 2. Classification and Diagnosis of Diabetes: Standards of Medical Care in Diabetes-2020. Diabetes Care. 2020;43(Suppl 1):S14-S31. PMID: 31862745 pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31862745/.

Committee on Practice Bulletins–Obstetrics. Practice Bulletin No. 190: Gestational diabetes mellitus. Obstet Gynecol. 2018;131(2):e49-e64. PMID: 29370047 pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29370047/.

Landon MB, Catalano PM, Gabbe SG. Diabetes mellitus complicating pregnancy. In: Landon MB, Galan HL, Jauniaux ERM, et al, eds. Gabbe’s Obstetrics: Normal and Problem Pregnancies. 8th ed. Philadelphia, PA: Elsevier; 2021:chap 45.

Metzger BE. Diabetes mellitus and pregnancy. In: Jameson JL, De Groot LJ, de Kretser DM, et al, eds. Endocrinology: Adult and Pediatric. 7th ed. Philadelphia, PA: Elsevier Saunders; 2016:chap 45.

Moore TR, Hauguel-De Mouzon S, Catalono P. Diabetes in pregnancy. In: Resnik R, Lockwood CJ, Moore TR, Greene MF, Copel JA, Silver RM, eds. Creasy and Resnik’s Maternal-Fetal Medicine: Principles and Practice. 8th ed. Philadelphia, PA: Elsevier; 2019:chap 59.

Hasznosnak találtad a tartalmat?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Babaváró vitamin

Cleavit Prenatal

Hasznos tartalmak

Szerző​

Csipak Hermina

Csipak Hermina

Diplomás dietetikus, sportdietetikus, élelmiszermérnök