Barion Pixel

Cleavit – Babaváró vitamin érte, értetek

Mi a titán-dioxid? Van ok a félelemre?

Mielőtt részletesen kitérnénk arra, hogy mi is az a titán-dioxid és miért helyeződött rá nagyobb hangsúly, gondolatébresztőként, azt is fontosnak tartom megjegyezni, hogy az igény szülte ezeknek a termékeknek a használatát.

Pont úgy, ahogyan kiválogatjuk a legszebb paradicsomot, a legfényesebb citromot, a makulátlan almát, úgy ragaszkodunk ez egységes, homogén tiszta színhez is. A fogyasztói igényeknek és elvárásoknak az ipar szintjén évről évre egyre nagyobb feladat megfelelni.

A titán egy átmenetifém , mely a Földkéreg 0,63 százalékát adja. Legfontosabb ásványai az ilmenit és a rutil. A titán-dioxid (E171) az élelmiszeriparban is használt fehér színezék, melynek szobahőmérsékleten 3 módosulata ismert. A rutil, anatáz és a brookit. Kereskedelemben és a természetben is a leggyakoribb a rutil és az anatáz.

Az élelmiszeriparon kívül gyakran használják a műanyagiparban, festékiparban, papíriparban, gyógyszeriparban, nyomtatópatronok készítésénél, kozmetikumokban (naptejekben, fizikai fényvédőkben) és háztartási termékekben is.

Élelmiszeriparban bevonatok, drazsék, rágógumik, fogkrémek összetevői között találhatjuk meg, a gyógyszeriparban pedig a legtöbb színes vagy fehér tabletta alkotójaként.

Használata előnyös, olyan termékeknél, melyeknek, fehérnek, fedettnek vagy világosnak kell lennie és védeni kell az UV sugárzás káros hatásaitól.

A világ titán-dioxid igénye 2016-ban körülbelül 5,7 millió tonna volt.

A titán-dioxid biztonságosságának hiányára elsőként Franciaországban végzett kutatás hívta fel a figyelmet, majd Hollandia is figyelmeztetést adott ki a biztonságosságot igazoló adatok hiányára.

Ennek tükrében az EFSA több ezer új tanulmányon alapuló elemzést végzett, majd a következőket hozta nyilvánosságra:

 „Az összes rendelkezésre álló tudományos tanulmányt és adatot figyelembe véve a testület arra a következtetésre jutott, hogy a titán-dioxid már nem tekinthető biztonságosnak élelmiszer-adalékanyagként . Ennek a következtetésnek a kritikus eleme az, hogy nem zárhatjuk ki a genotoxicitási(egy vegyi anyag azon képessége, hogy károsítja a DNS-t) aggályokat a titán-dioxid részecskék elfogyasztása után. Szájon át történő lenyelés után a titán-dioxid részecskék felszívódása alacsony, de felhalmozódhatnak a szervezetben.” (Maged Younes professzor, az EFSA élelmiszer-adalékanyagokkal és aromákkal foglalkozó szakértői testületének (FAF) elnöke)

Ennek tükrében E171 esetében nem állapítható meg elfogadható napi beviteli érték ( ADI ) sem.

Bár egyelőre nem tiltották be, mégis óvatosságra intenek! Így tehát az elővigyázatosság elve érvényesül.

Magyar édességgyártók szövetségének állásfoglalása szerint a titán-dioxid helyettesítésére például kalcium-karbonát használható, azonban a technológiai átállás többletköltséget és időt igényel.

Összességében elmondható, hogy az eddigi adatok tükrében érdemes mérlegelni a titán-dioxid tartalmú termékek fogyasztását vagy használatát, ezért döntöttünk mi is úgy, hogy termékünkben elkerüljük a használatát.

Irodalomjegyzék

Dr. Kiss Borbála Katalin A mikronizált titán-dioxid bőrön történő átjutásának és sejtekre gyakorolt hatásainak vizsgálata- doktori Ph.D. értekezés, Debrecen, 2009.

Magyar Vegyipari szövetség- A titándioxid (TiO2) hazai felhasználásáról

https://www.efsa.europa.eu/en/news/titanium-dioxide-e171-no-longer-considered-safe-when-used-food-additive
https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/6585
https://ogyei.gov.hu/kozlemeny_a_titan_dioxid_hasznalatarol_elelmiszer_adalekanyagkent
https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/TA-9-2020-0255_HU.html
https://trade.ec.europa.eu/doclib/docs/2017/july/tradoc_155805.pdf

Magyar édességgyártók szövetsége- Titán-dioxid állásfoglalás

https://www.hunbisco.hu/2019/09/18/titan-dioxid-allasfoglalas/

Hasznosnak találtad a tartalmat?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Babaváró vitamin

Cleavit Prenatal

Hasznos tartalmak

Szerző​

Csipak Hermina

Csipak Hermina

Diplomás dietetikus, sportdietetikus, élelmiszermérnök