Barion Pixel

Cleavit – Babaváró vitamin érte, értetek

Élelmiszerek, amelyeket érdemes kerülni a várandósságod alatt

Számtalan helyen olvashatjuk, hogy miket kell ennünk, hogy a lehető legjobban támogassunk pocaklakónk egészségét, növekedését. De vajon melyek azok az élelmiszerek, melyeket pont ugyan ezekkel a célokkal kerülnünk kell?

Vannak bizonyos ételek, amelyek fogyasztása kockázatot rejt magában, így  jobb, ha pár hónapig mellőzzük a táplálkozásunkból.


Tej és tejtermékek

 • sajtok, melyeket penészgombával érlelnek és kívülről fehér bevonat fedi. pl. brie, camembert vagy kecskesajt (kivétel, ha ételhez adva forráspontig melegítjük)
 • lágy, kék sajtok, mint a gorgonzola és a roquefort (kivétel, ha ételhez adva forráspontig melegítjük)
 • pasztőrözetlen tehéntej, kecsketej vagy juhtej
 • pasztőrözetlen tejből készült étel, például lágy kecskesajt
 • A nem pasztőrözött tejtermékek lisztériát tartalmazhatnak. Ez a baktérium liszteriózis nevű fertőzést okozhatja.
 • A lágy sajtok, amelyek kívülről fehér bevonattal rendelkeznek, több nedvességet tartalmaznak. Ez megkönnyítheti a baktériumok növekedését.

Húsok, húskészítmények:

 • nyers, vagy félig átsült húsok
 • máj, illetve májkészítmények
 • pástétomok
 • vadhúsok, például liba, fogoly vagy fácán

Tojás

A nyers tojásfogyasztás növeli a szalmonellafertőzés kockázatát.
A szalmonella valószínűleg nem károsítja közvetlenül magzatot, de ételmérgezést okozhat az anyának, ami hányáshoz, hasmenéshez, lázhoz, kiszáradáshoz vezethet.

Kerüljük a nyers tojást tartalmazó élelmiszereket, pl. majonéz, salátaöntetek, tojáslikőr, tiramisu.

Halak, tengergyümölcsei

Bizonyos halak nagyobb mennyiségben tartalmaznak higanyt, ezért fogyasztásuk körültekintést érdemel.

Magas higanytartalmú halak:

 • kardhal
 • makréla
 • cápa

Nyers tengergyümölcsei

 • nyers kagylók
 • sushi

Ezen kívül az olajos halak tartalmazhatnak egyéb szennyező anyagokat, például dioxinokat és poliklórozott bifenileket, melyek potenciálisan károsak lehetnek a magzatra.

Koffein:

A kávékedvelőknek sem kell lemondaniuk a reggeli kávé illatáról, korlátozott mennyiségben fogyasztható koffein. A napi megengedett dózis 200 mg.

Nézzük miben mennyi koffein található:

 • 62 mg egy csésze instant kávéban
 • 80-110 mg egy csésze presszó kávéban
 • 28-70  mg egy bögre teában
 • 40 mg egy doboz kólában
 • 80 -250 mg  egy 250 ml -es energiaitalban
 • kevesebb, mint 25 mg  egy 50 grammos, sima étcsokoládéban
 • kevesebb, mint 10 mg egy 50 grammos, sima tejcsokoládéban

Ezek a számok azonban mind tájékoztató jellegűek, a koffeintartalmat számos tényező határozza meg. Pl. a kávébab típusa, a pörkölés, az adagnagyság, őrült kávé mennyisége, a tea típusa, a csokoládé kakaótartalma.

Ezen kívül nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy bizonyos gyógyszerek tartalmazhatnak koffeint, különös tekintettel a fájdalomcsillapító készítmények. Alkalmazásuk előtt mindenképpen konzultáljunk orvosunkkal.

Zöldségek, gyümölcsök:

 • Citrusok héját soha ne reszeljük bele ételekbe, hiszen felületüket kezelik különböző növényvédő-, gombaölő szerekkel, melyeket összefüggésbe hoztak a rákos megbetegedésekkel
 • Helyette aszalt vagy kandírozott citrushéjat hazsnáljunk.
 • Narancs, mandarin,grapefruit, citrom , banán esetében érdemes a bio alternatívát választani
 • Cékla, burgonya,sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller esetében fontos, hogy az esetleges föld maradványokat mindenképpen távolítsuk el

Ügyeljünk arra, hogy alaposan mossuk meg a gyümölcsöket, zöldségeket, különös tekintettek a gumós zöldségekre, exotikus gyümölcsökre.

Édesítőszerek:

 • Szacharin, ciklamát, szukralóz és aceszulfám-kálium a kutatások szerint képes átjutni a méhlepényen, és megmaradhat a magzati szövetekben is.
 • Törekedjünk arra, hogy a minél kevesebb édesítőszert és hozzáadott cukrot fogyasszunk. Szoktassuk magunkat az ételek természetes ízéhez.

Nyers csírák

Rajtuk a baktériumok könnyen megtelepedhetnek és megbetegedést okozhatnak.
Pl.: lucerna-, retekcsíra.

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy nem csak az elfogyasztott ételek jelenthetnek fokozott kockázatot a magzatra, hanem a környezeti tényezők és életvitelünk is.

Dohányzás

Növeli a szövődmények és a halvaszületés kockázatát. Valamint növeli annak a lehetőségét, hogy a magzat születési súlya túl alacsony lesz.  

Ugyanakkor nem csak az számít, hogy az édesanya dohányzik-e, hanem , a környezetében lévők szokásai is. Amennyiben passzívan, de rendszeresen ki van téve dohányfüstnek az ugyan úgy károsítja a magzatot.

Alkohol

Nem ismert biztonságos mennyiségű alkoholfogyasztás a terhesség alatt. Minden alkohol fajta egyformán káros.

Bizonyos gyógyszerek

Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hatóság (Food and Drug Administration – FDA) a gyógyszerek terhességkockázati besorolását korábban „ABCDX” klasszifikáció szerint osztályozta. E csoportosítás szerint:

A: Jól kontrollált vizsgálatok során a magzati rendellenességek kockázata nem emelkedett.

B: Állatkísérletben nem emelkedett a magzati kockázat, de terhes nőkön nem végeztek vizsgálatot, vagy állatkísérletben volt ugyan magzatkárosodás, de terhes nőkön jól kontrollált vizsgálattal nem mutatták ki

C: Állatkísérletekben volt magzatkárosító hatása, terhes nőkön nem vizsgálták, vagy sem állatkísérletekből, sem terhes nőkről nincs jól kontrollált vizsgálat.

D: Igazolták a gyógyszer magzatkárosító hatását. Előnyök és kockázatok figyelembevétele mellett alkalmazása mérlegelendő.

X: Egyértelmű a magzatkárosító hatás, nem szabad terhesek és olyan fogamzóképes korú nő esetén alkalmazni, aki nem alkalmaz megfelelő fogamzásgátlást.

A rendszerezés szerint a D és az X kategóriába tartozóakra különösen nagy hangsúlyt kell fektetni.

Bizonyítottan ellenjavalltak terhesség alatt: thalidomid, antikonvulzív szerek, lítium busulfan, citotoxikus szerek, retinoidok, androgének, danazol, warfarin, tetraciklinek, aszpirin, barbiturátok, benzodiazepinek, ópiátok, metotrexát, atorvasztatin, NASID, ACE- gátlók kivétel az életet veszélyeztető állapotok, mikor az előny felülmúlja a kockázatot.

A magzat fejlődésének 9 hónapjában, különös tekintettel a harmadik trimeszterre nagyfokú elővigyázatossággal kell alkalmazni nem szteroid gyulladáscsökkentőket és fájdalomcsillapító készítményeket. A nem megfelelő körültekintés mellett alkalmazott gyógyszerek mellékhatása lehet a terhesség időtartamának megnyúlása, a szülés közbeni fokozott vérzés, az újszülött csecsemő vesefunkciójának csökkenése, valamint egyéb fejlődési rendellenességek.

A Paracetamol nagyon gyakran alkalmazott fájdalomcsillapító készítmény, mely az FDA besorolása szerint biztonsággal alkalmazható, azonban egyre több kutatási eredmény óvatosságra int. Összefüggésbe hozták az autizmussal és a hiperaktivitással, valamint a reproduktív és urogenitális rendellenességekkel gyermeknél.

Különböző fájdalomcsillapító készítmények  az ibuprofen (Advil), ketoprofen (Ketodex), naproxen (Aleve), flubiprofen (Stepfen) a terhesség 20. hete után nem ajánlott.

 A terhes nők több mint 80 százaléka szed vény nélkül kapható vagy vényköteles gyógyszereket a terhesség alatt. A születési rendellenességek becslések szerint legalább 10 százaléka származik az anya által elfogyasztott gyógyszerek káros hatásából, ezért a gyógyszerek és étrend-kiegészítőket  alkalmazását kizárólag orvosunkkal gyógyszerészünkkel konzultálva kezdjük el.

Összefoglalva a legfontosabb a megfelelő alapanyag válogatás, a higiénia betartása úgy a konyhában, mint az előkészítő műveletek, mind az ételkészítés során. Valamint annak a felismerése, hogy felelősséggel tartozunk nem csak a saját életünk, hanem a szívünk alatt dobogó kis élet iránt is. Gondoljunk magunkra védelmezőként, akinek feladata és kötelessége, hogy a káros hatásokat minimalizálja és mindent megadjon a ami a kisbaba fejlődéséhez elengedhetetlen.

Irodalomjegyzék

Foods to avoid in pregnancy

https://www.nhs.uk/pregnancy/keeping-well/foods-to-avoid/

Archibald AJ, Dolinsky VW, Azad MB. Early-Life Exposure to Non-Nutritive Sweeteners and the Developmental Origins of Childhood Obesity: Global Evidence from Human and Rodent Studies. Nutrients. 2018;10(2):194. Published 2018 Feb 10. doi:10.3390/nu10020194

Sylvetsky AC, Gardner AL, Bauman V, Blau JE, Garraffo HM, Walter PJ, Rother KI. Nonnutritive Sweeteners in Breast Milk. J Toxicol Environ Health A. 2015;78(16):1029-32. doi: 10.1080/15287394.2015.1053646. Epub 2015 Aug 12. PMID: 26267522; PMCID: PMC5583633.

Cavagnari BM. Edulcorantes no calóricos en embarazo y lactancia [Non-caloric sweeteners in pregnancy and lactation]. Rev Esp Salud Publica. 2019 Aug 2;93:e201908052. Spanish. PMID: 31358725.

Dejong K, Olyaei A, Lo JO. Alcohol Use in Pregnancy. Clin Obstet Gynecol. 2019;62(1):142-155. doi:10.1097/GRF.0000000000000414

American Pregnancy Association – Artificial Sweeteners and Pregnancy

https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/is-it-safe/artificial-sweeteners-and-pregnancy/

NÉBIH: Fokozottan ügyeljünk a citrusfélék héjának felhasználásakor

https://portal.nebih.gov.hu/-/fokozottan-ugyeljunk-a-citrusfelek-hejanak-felhasznalasakor

PharmaOnline: Koffein és acetilszalicilsav: miért érdemes kombinálni?

http://pharmaonline.hu/gyogyszerek/cikk/koffein_es_acetilszalicilsav__miert_erdemes_kombinalni

Centers for Disease Control and Prevention : Alcohol Use in Pregnancy

https://www.cdc.gov/ncbddd/fasd/alcohol-use.html

FDA/CDER SBIA Chronicles. Drugs in Pregnancy and Lactation: Improved Benefit-Risk Information. Accessed August 1, 2019 at https://www.fda.gov/files/drugs/published/%22Drugs-in-Pregnancy-and-Lactation–Improved-Benefit-Risk-Information%22-January-22–2015-Issue.pdf

FDA Consumer Articles. Pregnant? Breastfeeding? Better Drug Information Is Coming. Accessed August 1, 2019 at https://www.fda.gov/consumers/consumer-updates/pregnant-breastfeeding-better-drug-information-coming

FDA News Release. FDA issues final rule on changes to pregnancy and lactation labeling information for prescription drug and biological products. Accessed August 1, 2019 at https://www.fda.gov/drugs/labeling/pregnancy-and-lactation-labeling-drugs-final-rule

Mospan C. New Prescription Labeling Requirements for the Use of Medications in Pregnancy and Lactation. CE for Pharmacists. The Ohio Pharmacist Foundation. Accessed August 1, 2019 at https://cdn.ymaws.com/www.wsparx.org/resource/resmgr/CE_Magazine/WA_0416_State_CE_Lesson.pdf

Over-the-Counter Medications in Pregnancy- RONALD A. BLACK, M.D., and D. ASHLEY HILL, M.D., Florida Hospital Family Practice Residency, Orlando, Florida,Am Fam Physician. 2003 Jun 15;67(12):2517-2524.

https://www.aafp.org/afp/2003/0615/p2517.html

Várandósság és gyógyszerek Hogyan kezeljünk állapotos pácienseket a fogászati rendelőben? Dr. Miklós Réka, Dr. Forgó Kristóf, Dr. Komlós György, Dr. Joób-Fancsaly Árpád, Dr. Ács Nándor, FOGORVOSI SZEMLE n 112. évf. 3. sz. 2019. 94–101. DOI 10.33891/FSZ.112.3.94-101

Bauer AZ, Kriebel D, Herbert MR, Bornehag CG, Swan SH. Prenatal paracetamol exposure and child neurodevelopment: A review. Horm Behav. 2018 May;101:125-147. doi: 10.1016/j.yhbeh.2018.01.003. Epub 2018 Feb 3. PMID: 29341895.

Bauer, A.Z., Swan, S.H., Kriebel, D. et al. Paracetamol use during pregnancy — a call for precautionary action. Nat Rev Endocrinol (2021). https://doi.org/10.1038/s41574-021-00553-7

Ouanounou A, Haas DA. Drug therapy during pregnancy: implications for dental practice. Br Dent J. 2016 Apr 22;220(8):413-7. doi: 10.1038/sj.bdj.2016.299. PMID: 27103292.

FDA recommends avoiding use of NSAIDs in pregnancy at 20 weeks or later because they can result in low amniotic fluid

https://www.fda.gov/drugs/drug-safety-and-availability/fda-recommends-avoiding-use-nsaids-pregnancy-20-weeks-or-later-because-they-can-result-low-amniotic

Hasznosnak találtad a tartalmat?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Babaváró vitamin

Cleavit Prenatal

Hasznos tartalmak

Szerző​

Csipak Hermina

Csipak Hermina

Diplomás dietetikus, sportdietetikus, élelmiszermérnök